Educația înseamnă mult mai mult decât ceea ce se predă la școală. Înseamnă skill-uri de viață, orientare în carieră, mentorat, meditații și stagii de practică. Pentru acest lucru, adolescenții au nevoie nu doar de perspective, ci și de susținere.
      
De anul acesta, 200 de tineri din județul Galați primesc ajutor din partea Prutul S.A. Romania, prin proiectul „Bursele Prutul”, parte din programul Vreau în clasa a 9-a. Și nu oricând, ci în anii cei mai importanți pentru setarea viitorului lor: în clasa a VIII-a și a XII-a.
 Am văzut în ultimii ani cum adolescenții cresc și se dezvoltă atunci când se investește direct în educația lor. Suntem fericiți să vedem că atâția tineri vor avea această oportunitate și abia așteptăm să le vedem parcursul.

Care este diferența între contravenție și infracțiune? Ce greșeli trebuie să evităm pentru a obține permisul auto? Minorii răspund penal?

Comisarul de Poliție Nelu Macovei le-a explicat toate aceste lucruri tinerilor din județul Galați care primesc ajutor din partea Prutul S.A. Romania, prin proiectul „Bursele Prutul”, parte din programul nostru Vreau în clasa a 9-a
,,A fost foarte interesant și educativ, așa înțelegem mai bine ce reguli trebuie să respectăm, dar și pericolele la care suntem expuși”, a spus Minodora, elevă în clasa a XII-a, la finalul sesiunii.

Pe lângă asta, în luna noiembrie, cei aproape 200 de tineri din proiect au participat la workshop-uri despre gândirea critică, sesiuni de orientare vocațională și consiliere individuală. ,,Lucrul pe care îl apreciez cel mai mult la proiect este faptul că suntem persoane diferite, dar ne este mai ușor sa interacționăm și să formăm relații cu oameni cu care în alte circumstanțe nu am fi colaborat”, ne-a spus Ana.

 

 

Larisa, tânăra care face voluntariat pentru copiii refugiați și muncește ca „zână” pentru a-și sprijini familia

Într-un centru din județul Galați dedicat copiilor ucraineni, o fată înaltă și cu părul negru ca abanosul colorează cu cei mici. În ochii copiilor, este ca o zână care îi ajută să le fie mai puțin frică de ce va urma. „Nu pot să-mi imaginez cum este să pierzi tot, cum este să te desparți de școală, de bunici. Mi se pare dureros și am zis să ajut cum pot”, povestește Larisa (19 ani), elevă în clasa a XII-a.

Nu se gândea atunci că ajutorul oferit de ea i se va întoarce. „Mă împrietenisem cu asistentele sociale de acolo, iar printre altele le-am spus că mi-aș dori să lucrez după școală. Cum să spun? Nu aveam nimic. Trebuia să muncesc”, explică adolescenta.

Într-o zi, una dintre asistentele sociale i-a spus de o agenție care căuta ursitoare pentru botezuri. Larisa s-a prezentat la interviu, iar după câteva zile avea să se îmbrace într-o rochie roz și să ureze noroc unui nou-născut.

Când are botezuri sau face voluntariat, fata stă la bunica ei. În restul timpului, adolescenta locuiește într-un sat de lângă oraș, alături de părinții și frații ei.

Larisa își dorește să ajungă asistent medical

Larisa, de mică, a fost obișnuită cu greutățile materiale de zi cu zi. Mama ei a fost cea care i-a spus mereu că pentru a avea o viață mai bună, trebuie să se țină de școală. Femeia este singura din familie cu un salariu stabil, din care are grijă de Larisa, dar mai ales de cei doi frați mai mici. „Îmi doresc să fiu independentă și, cât pot, să o sprijin pe mama și pe frații mei să continue și ei studiile”, mai spune tânăra.

Ne impresionează și ne inspiră ambiția și generozitatea de care dă dovadă Larisa. Pentru a-și sprijini familia și pentru a-și construi un viitor mai bun.

Din acest motiv, împreună cu prietenii de la Prutul S.A., ne bucurăm că putem să o sprijinim prin programul Vreau în clasa a 9-a. Mai exact, cu o bursă lunară care să o ajute să-și acopere cheltuielile lunare pentru liceu, cât și cu acces la activități lunare de educație non-formală.

„Mă bucur că prin acest program am reușit să-mi fac prieteni și să comunic mai bine cu cei din jurul meu. Să-i ascult cu atenție și apoi să văd ce avem în comun și cum putem realiza lucruri împreună”, adaugă Larisa.

Aproape unu din doi adolescenți trăiește în risc de sărăcie

Larisa este unul dintre cei 200 de elevi din județul Galați pe care îi susținem să termine liceul, prin „Bursele Prutul”. Astfel, adolescenții beneficiază de: 

  • burse lunare;
  • sesiuni de dezvoltare personală și de orientare profesională;
  • meditații pentru disciplinele școlare, inclusiv cele principale de examen;
  • plata parțială sau integrală a costurilor de transport sau pentru cazare.

Potrivit datelor analizate de World Vision România, aproape unu din doi adolescenți între 15 și 19 ani trăiește în risc de sărăcie. Totodată, 78% dintre adolescenții de la sate sunt îngrijorați de prețurile tot mai ridicate, potrivit unui sondaj realizat în rândul elevilor noștri din clasele a XI-a și a XII-a.

Ultimul nostru raport Bunăstarea copilului în mediul rural arată că:

  • 14% dintre adolescenţi se duc frecvent sau întotdeauna la culcare nemâncaţi;
  •  35% spun că niciodată sau doar uneori au suficiente rechizite și cărţi pentru școală;
  • 4 din 10 copii nu participă la nicio activitate extrașcolară.